Turun seudun arkistot | Åboregionenes arkiv

Muistiin merkitty - I minnet

.


Turun seudun arkistot tarjoavat oman työnsä, arkensa ja kokoelmiensa kautta välähdyksiä Suomen taipaleeseen historiasta aina digitalisoituvaan nykypäivään saakka.
Åboregionens arkiv erbjuder genom sitt arbete, sin vardag och sina samlingar inblickar i Finlands skeden från de första åren fram till den alltmer digitala nutiden.


22.3.2017

Miten arkisto syntyy?

Vuosituhannen alussa tein graduani, jonka tiimoilta vierailin useammassakin arkistossa. Aiheeni käsitteli 1800-lukua, ja sain tutkia erästä hyvin neitseellistä arkistokokonaisuutta, josta löytyivät niin pöytäkirjat kuin niiden luonnokset ja konseptipaperitkin. Tällaisia arkistoja harvemmin päätyy arkistoasiakkaan käsiin.

Oletko koskaan ajatellut, miten arkistokokonaisuudet syntyvät? Jos arkisto olisi kaikkien organisaation asiakirjojen ja tietojen varasto, se näyttäisi hyvin toisenlaiselta kuin arkisto, joka on arkistoammattilaisen päämääränä. Varasto sisältäisi kaiken kaikesta eikä oleellisen tiedon löytäminen olisi välttämättä helppoa tai mahdollista. Sama tieto saattaisi olla varastossa moneen kertaan hyllytettynä.


Turun kaupungin ympäristötoimialan maaliskuisen hävittämispäivän satoa. (Kuva: Erja Mesikämmen)

Oikea arkisto ei ole sattumanvaraisesti koostettu varasto, vaan se syntyy suunnitellusti. Kansallisarkiston ohjauksessa sinne päätyvät pysyvästi säilytettävät asiakirjat, joissa on kiteytettynä oleellinen tieto. Tällaisia asiakirjoja voivat olla esimerkiksi pöytäkirjat, vuositilastot tai organisaation omat julkaisut.  Muille asiakirjoille annetaan pidempiä tai lyhyempiä säilytysaikoja, joiden päätyttyä ne hävitetään. Säilytysajat perustuvat muun muassa lainsäädäntöön ja ilmenevät arkistoa koskevasta suunnitelmasta, arkistonmuodostussuunnitelmasta.

Paperiaineistojen aikana hävittäminen on ollut välttämätöntä tilakustannusten takia. Jatkossa tieto on yhä enemmän digitaalisessa muodossa, mikä aiheuttaa toisenlaisia säilytyskustannuksia. Siitä huolimatta useampi tieto säilyy jatkossa ikuisesti eikä tietoja poisteta järjestelmistä. Sähköisestä varastosta tietoa on kuitenkin helpompi löytää kuin paperisesta vastaavasta, sillä tietoa voidaan etsiä metatiedoin ja erilaisin teknisin apuvälinein (esimerkiksi tekstintunnistamisohjelmilla).  Jatkossa arkisto ja varasto voivat siis olla aikaisempaa lähempänä toisiaan, mutta voimme silti hallita tietoa uusin keinoin.


Erja Mesikämmen
Turun kaupunki, Ympäristötoimiala