Turun seudun arkistot | Åboregionenes arkiv

Muistiin merkitty - I minnet

.


Turun seudun arkistot tarjoavat oman työnsä, arkensa ja kokoelmiensa kautta välähdyksiä Suomen taipaleeseen historiasta aina digitalisoituvaan nykypäivään saakka.
Åboregionens arkiv erbjuder genom sitt arbete, sin vardag och sina samlingar inblickar i Finlands skeden från de första åren fram till den alltmer digitala nutiden.


29.6.2017

Uusinta uutta keskiajalta

Turun Keskiaikaisten markkinoiden markkinavieraiden kannattaa kivuta myös Vanhan Raatihuoneen kolmannen kerroksen saliin. Turku Centre for Medieval and Early Modern Studies (TUCEMEMS) -tutkimuskeskus ja keskiajan tutkimuksen seura Glossa ry tarjoavat siellä katsauksia keskiaikaa koskevaan moni- ja poikkitieteelliseen tutkimukseen. Pelkkien arkistolähteiden varassa tutkimusta olisikin vaikea tehdä, koska suurin osa Suomea koskevista keskiaikaisista asiakirjoista on tuhoutunut. Esimerkiksi Turun kaupunginarkistosta keskiaikaisia asiakirjoja on turha etsiä, sillä maistraatin arkistokokoelman vanhimmat asiakirjasarjat alkavat vasta 1620-luvulta. 
Keskiajan vakiintumaton ja luonteeltaan yksityisoikeudellinen arkistonpito on vaikuttanut myös siihen, ettei arkistoja ole säilynyt alkuperäisessä koostumuksessaan vaan ne ovat päätyneet eri paikkoihin ja maihin. ”Hajasijoitus” on ollut onni onnettomuudessa, sillä näin asiakirjoja on myös säästynyt sodilta ja tulipaloilta. Tukholman ja Tallinnan lisäksi Suomea sivuavia asiakirjoja löytyy muun muassa Vatikaanista. Turun raadin kirjeitä ja kirjekonsepteja on tallella Saksassa. Suomea sivuavista keskiaikaisista lähteistä on rakennettu Diplomatarium Fennicum -hankkeessa yhteistä tietovarantoa. Ajankohtaista tietoa aiheesta tarjoaa Lauri Leinosen perjantainen luento ”Diplomatarium Fennicum ‒ Suomen keskiajan lähteet vuonna 2017”.

Maiju Hakala, 
Turun kaupunginarkisto